Nabiał kozi
Szanowni Państwo, nasze gospodarstwo specjalizuje się w hodowli kóz. W związku z tym dostępne są u nas: mleko świeże i kwaśne; twaróg; ser solankowy i wędzony.
Serdecznie zachęcamy do włączenia do swojej diety nabiału koziego.
Mleko kozie
jest znacznie częściej polecane do spożycia przez lekarzy i dietetyków niż mleko krowie. Zawiera ono te same składniki, ale zasadnicza różnica polega na proporcjach między nimi i postaci w jakiej występują.
Wyroby powstałe na bazie mleka koziego, w tym też ser kozi, są bogatsze w wysokoprocentowe białko, witaminy i sole mineralne. Produkty kozie zalecane są osobom cierpiącym na skazę białkową, choroby układu krążenia i nadciśnienie tętnicze, a także dzieciom i alergikom, ponieważ nie powodują uczuleń. Jego dobroczynne działanie cenione jest także w chorobie wrzodowej, astmie, gruźlicy, a nawet przy nowotworach. Podnosi ono skuteczność leczenia, a także wpływa na odporność organizmu.
Kuleczki tłuszczu w mleku kozim są około 3 razy mniejsze niż w krowim. Jest ono zatem bardziej homogenne i łatwiej przyswajalne. Zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne w ilości przewyższającej światowe wymagania dotyczące żywienia.
Pokrywa zapotrzebowanie niemowląt na witaminę A i niacynę oraz ma znaczna nadwyżkę witamin B1, B2 i kwasu pantotenowego. Ma 4 razy więcej wapnia i 6 razy więcej fosforu niż mleko ludzkie.
Codzienne spożywanie mleka koziego i jego przetworów zmniejsza ryzyko zapadania na choroby układu pokarmowego i oddechowego.
Dlatego warto włączyć je do codziennego jadłospisu. Znacznie łatwiej jest zapobiegać niż leczyć.